Eкскурзии и почивки със самолет с една от най-добрите туристически агенции в България!
office@viatravelbg.com   0897 034 777, 0897 047 837, 02 987 77 18, 02 987 77 26

Коста Рика и Панама – зелено бижу между два океана

Коста Рика

Екскурзия

НАСТАНЯВАНЕ В ЛУКСОЗНИ ХОТЕЛИ

 

По маршрут:  София – Франкфурт – Панама сити - *Панамски канал - Сан Хосе – Тортугеро (Карибско море) – Национален парк Вулкан Аренал – р. Тарколес – Национален парк Карара - Национален парк Мануел Антонио (Тихи океан) – вулкан Поас и водопадите Ла Пас – Сан Хосе – Франкфурт – София

 

14 дни / 12 нощувки/12 закуски/ 3 обяда/ 5 вечери

 

Очаквайте скоро нова дата !!! 

Коста Рика е Pura Vida, което буквално означава „чист живот“ и е нещо като национална житейска философия за хубав, пълноценен и щастлив живот. Не случайно „тикосите“, както сами се наричат местните са едни от най-щастливите хора на планетата, а страната им е известна с прозвището „Швейцария на Централна и Южна Америка“. Чистият живот е доведен почти до крайности. Опазването на околната среда е като религия.Привлекателна e както за почитателите на пътешествия, така и за страстните любители на фотографията. Тук на малки разстояния можете да видите доста различни пейзажи. Онези от вас, които обичат пешеходния туризъм също няма да останат разочаровани. Един ден ще сте в дебрите на дъждовните гори край някой вулкан, а на следващия – край красива река, прекъсвана от водни каскади, с буйни води, впускащи се стремглаво по бързеи и водопади. Оставате с невероятното усещане, че сте в един различен свят, изпълнен с живот и едновременно с товасте сред дивнаприрода с възможно най-малко човешка намеса. Впечатляващотоприродно разнообразие е събрано по уникален начин на толкова малка площ - високи планински вериги, множество вулкани, топли минерални извори, дълги и непокътнати плажни ивици. Около 25% от земите на Коста Рика са национални паркове или защитени зони. Това е най-високият процент на защитени земи в света.За да бъде приключението ни пълно, маршрутът се докосва и до двата океана - Тихия и Атлантическия (Карибското крайбрежие). Сутрин ще ви будят маймуни-викачи, а докато се излежавате край басейна ще ви пеят екзотични птици.

А Панама, Панама е земя между два океана, два континента, тайното богатство! Това, което сме подбрали да допълни списъка  в тефтерчето на пътешественика е Панамския канал – една от атракциите в страната, свързващ двата океана, моста на Америките, свързващ Северна и Южна Америка. Не пропускайте да се докоснете до това вълшебство!

 

 

 

1 ден  - София / Франкфурт / Панама сити

Излитане в 06.30 часа отлетище София с редовен полет на Lufthansa. Кацане във Франкфурт в 07.50 часа. Излитане в 11.55 часа за Панама сити. Кацане в Панама сити в 16.40 часа. Посрещане от местен представител. Трансфер и настаняване в хотел в столицата на Панама. Вечеря. Нощувка.

 

2 ден  – Панама сити / * Круиз по Панамския канал

Закуска. Свободен ден или по желание *допълнителна екскурзия– круиз по Панамския канал с включен обяд (продължителност около 5 часа).Това инженерно чудо с дължина 80 км свързва Атлантическия и Тихия океан и всяка година по него минават хиляди малки и големи кораби. В свободното време можете да посетите Албрук -най-големият шопинг център в Америка (и на двата континента- Северна и Южна Америка). Покрива територия от 380 000 квадратни метра на три етажа и има над 700 магазина, 100 ресторанта, кино, супер маркет, боулинг и зала за видео игри.*Вечеря с фолклорна програма. Нощувка.

 

3 ден – панорамен тур на Панама сити / Сан Хосе

Закуска.Кратък панорамен тур на историческия център на Панама Сити. Вълноломът, който днес е превърнат в туристическа атракция и има множество ресторанти, барове, зони за почивка, както и колоездачни алеи е нашата първа част от панорамната обиколка, където се разположени конгресния център Фигали и Био музей. Следващатани спирка е в Каско Виехо (старата част на града)– първия град в тази част на Централна Америка, основан от испанските завоеватели в началото на колонизацията и включен в списъка на Юнеско през 1998 г. заради историческото и културно наследство, което е отражение на различна колониална инфраструктура, художествени галерии, магазини за сувенири, ресторанти и барове, които привличат туристи от цял свят. Свободно време. Трансфер до летището. Излитане в 15:35 часа за Коста Рика. Кацане на летищете Хуан Санта Мария в Сан Хосе в 16:00 часа. Трансфер до хотела и настаняване. Следва кратка вечерна разходка в Сан Хосе. Вечеря извън хотела. Нощувка.

 

4 ден  – Тортугеро (Карибско крайбрежие)

 

Ранна закуска. Днес ни очаква поредния вълнуващ ден. Рано сутринта се отправяме към Карибското крайбрежие. От пристанище Ла Павона ще се качим на лодка, която ще ни откара към хотела. Преди да пристигнем на кея на хотела ще посетим градчето Тортугеро, където ще се разходим, за да усетим спокойния начин на живот в карибската част на Коста Рика. Нашият гид ще ни обясни как това селище се е развило и защо жителите му са променили отношението си към костенурките. Пристигане в хотела. Настаняване. Обяд. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

 

5 ден  – Тортугеро (Карибско крайбрежие)

 

Тортугеро е най-важният район в Карибския Среден запад. Топографията на парка се състои от голямо блато, формирано от обединението на делти, които са наводнявали част от древните канали на Никарагуа. Единствената височина, която нарушава равнинния пейзаж е 300-метровият връх Сиерпе, останал от малък архипелаг от вулканичен произход, съществувал някога в района. Многобройните дълбоки заливи и лагуни зад бреговете на Тортугеро са дом на 7 вида речни костенурки, впечатляващия кайман, южни речни видри, няколко вида раци и над 50 вида речна риба. Рано сутринта се отправяме на разходка с лодка по каналите на Тортугеро и околностите. По време на това пътешествие е много вероятно да видите маймуни от видовете паякоподобни, ревачи и капуцини, както и десетки видове птици. Ако имате късмет може също да зърнете и застрашения от изчезване карибски ламантин.

05:45 – Джунглата се разбужда. Започва нашата разходка с лодка

08:15 – типична тико закуска в ресторант The Turtle

10:00 – с местен екскурзовод ще се потопим в мистериозната джунгла на Тортугеро, а той ще ни разкаже за животинския и растителен свят, типичен за тропическите дъждовни гори

13:00 – обядна блок масав ресторант The Turtle

13:00 – 19:00 – свободно време

19:00 – вечеря в осветения от свещи таверна и ресторант The Turtle

Нощувка.

6 ден  – Национален парк Аренал

Закуска.Отпътуваме към Национален парк Аренал, където ни приветства изумителния вулкан Аренал, открит след голямото изригване през юли 1968 г. Градчето Ла Фортуна предлага смайващи гледки и пейзажи към вулкана и околностите. Настаняване в луксозен хотел, който ще ви поглези с множество басейни с термални водис температура, варираща от 25 до 38 градуса, в допълнение към различни възможности за приключение и вкусна кухня. Единствено гостите на хотела имат достъп до най-новото луксозно попълнение в курорта – градините Shangri-Laс 6-те басейна с естествени термални минерални води, подгрявани от вулкана Аренал.Вечеря. Нощувка.

 

7 ден  – Национален парк Аренал / свободно време

 

Закуска.Свободновреме или *по желание посещение на Национален парк Аренал в комбинация с висящите мостове. Пред погледа ви от върха на дърветата се откриват пейзажи във всички посоки.Приключението започва по висящите мостове, които ще ви отведат до сърцето на парка. Най-добрият начин да усетитеритъма на живота на вулкана е да се разходитепо застиналата лава от първото изригване през 1968 г., откъдето ще имате възможност да наблюдавате и активността на вулкана. *Вечеря в ресторант извън хотела. Нощувка.

 

8 ден  – река Тарколес / Национален парк Карара / Национален парк Мануел Антонио

Закуска.Отпътуванекъм Тихоокеанското крайбрежие. По пътя ще спрем на река Тарколес, където ще видим най-голямото изобилие от крокодили в естествена среда в страната. Освен това ще посетим и национален парк Карара-уникална екосистема между тропическата суха гора и тропическата дъждовна гора. Пристигане на Тихоокеанското крайбрежие на Коста Рика, където е разположен Национален парк Мануел Антонио. Паркът включва 12 малки острови, покрай които често плуват множество делфини, а понякога от брега могат да се наблюдават и мигриращи китове. Основните местообитания са първични гори, вторични гори, мангрови тресавища, лагуни и плажна растителност. Популярността му се дължи и заради неговите обширни бели пясъчни плажове, граничещи с вечнозелена гора, която докосва линията на  високия прилив. Тук ще намерите перфектната комбинация между майката природа и най-доброто от цивилизацията. Настаняване в луксозен хотел. Нощувка.

 

9 ден  – Национален парк Мануел Антонио / свободно време

Закуска. Този ден ще посетим национален парк Мануел Антонио – въпреки, че е най-малкият (11.62 кв. км), той е въплъщение на всичко, което туристите искат да видят в Коста Рика. В компанията на местен гид-експерт ще се движимпо тесни горски пътечки и ще пресечеммалки поточета, докато навлеземв сърцето на хладната,чиста джунгла.От хълмовете, които ще достигнемсе откриват смайващигледки през зеленината на джунглата към тюркоазената шир на Тихия океани близките острови. В тучните дъждовни гори, обрамчени от мрежа от пътеки има изобилие от диви животни. Очаквайте близки срещи с маймуни, ленивци, ракуни и папагали ара докато се разхождате по пътеките. Връщане в хотела. Свободно време за плаж и развлечения. Нощувка.

 

10 ден  - Национален парк Мануел Антонио / свободно време

Закуска.Свободен ден за плаж и развлечения.Нощувка.

* Мануел Антонио и околностите му могат да предложат редица приключения - каякинг, шнорхелинг, сърфинг, зиплайнинг (канопи сафари), конна езда, круиз по залез, тур на подправките в дъждовната гора.

11 ден  – Национален парк Мануел Антонио / свободно време

Закуска. Свободен ден за плаж и развлечения. Нощувка.

12 ден  – Национален парк Мануел Антонио / свободно време

Закуска. Свободен ден за плаж и развлечения. Нощувка.

 

13 ден  – Вулкан Поас / Водопадите Ла Пас / Сан Хосе

Ранна закуска. Отпътуване за Национален парк Вулкан Поас (посещението се осъществява само при подходящи и безопасни условия). Вулканът представлява най-мощният гейзер в света. Прославя се през 1910 г., когато стълб пара изригва на височина 6.4 км, с което поставя световен рекорд. Той се състои от 3 кратера, 2 от които са отдавна спящи. В единия от тях е разположено езеро, а другият е покрит с ниска растителност, почти постоянно обвита в облаци. Мъховете, лишеите и орхидеите изобилстват във влажната сянка. Птичият свят е впечатляващ: колибри с огненочервени гушки, разкошните птици кетцал и тъмнообагрените червеношийки. В центъра на най-ниския и все още активен кратер се намира кално езеро, променящо цвета си от бяло до зелено, причина за което са издигащите се от дъното серни изпарения.Следва среща с един от най-впечатляващите водопади в Коста Рика – Ла Пас, част от един от най-известните еко паркове в страната. Скитайки се из градините на водопада, сетивата се отварят, за да уловят магията на откриващите се пред погледа ни 5 водопада, разположени покрай пътеките на парка. За туристите са предвидени специални наблюдателни платформи, от където имат възможност да направят най-добрите снимки над, под и пред водопадите. Част от преживяването е да се „загубим” сред облачна и дъждовна гора, да се разходим по обезопасените пътеки сред прелитащи многобройни видове птици, да срещнем тукан, маймуни капуцин, черноръки паячни маймуни, да посетим изложба на насекоми, пеперудена обсерватория и градина с 26 документирани вида колибри, ягуари, пуми, оцелоти, дългоопашати котки Маргай, тикова къща със зоологическа градина и волски каруци, изложба на разноцветни жаби, изложба на орхидеи и хеликонии. По време на посещението е включен обяд. Продължаваме към летището за обратния полет до България. Излитане в 19.50 часа с полет на Луфтханза през Франкфурт.

 

14 ден  – Франкфурт / София

 

Кацане на летище Франкфурт в 15.10 ч. Излитане в 18.55 часа. Кацане на летището в София в 22.05 ч.

 

Пакетната цена включва:

 • Самолетен билет София – Франкфурт – Панама сити  с А/К Lufthansa;
 • Самолетен билет Панама сити – Сан Хосе;
 • Самолетен билет Сан Хосе – Франкфурт  – Софияс А/К Lufthansa;
 • Летищни такси (771 € към 07.08., подлежат на препотвърждение);
 • Трансфер летище – хотел – летище в Панама сити;
 • Трансфер летище  - хотел – летище Сан Хосе;
 • Транспорт с автобус/микробус  по маршрута, описан в програмата;
 • Местни екскурзоводи по време на целия престой;
 • 2 нощувки със закуски и 1 вечеря в Панама сити в хотел Tryp Panama Centro 4**** (или подобен);
 • 1 нощувка със закуска в Сан Хосе в хотел Crowne Plaza Corobici  4**** (или подобен);
 • 1 вечеря в Сан Хосе;
 • 2 нощувки със закуски, обедии вечери в Национален парк Тортугеро в хотел TurtleBeach Hotel 3***+ (или подобен);
 • 2 нощувки със закуски и 1 вечеря в Национален парк Вулкан Аренал в хотел Tabacon Resort & Spa 5*****(или подобен)  в стаи тип Orchid;
 • 5 нощувки със закуски в Национален парк Мануел Антониов хотел Parador Resort & Spa5***** (или подобен) в стаи тип Tropical;
 • 1 обяд в градините на водопада La Paz;
 • Панорамна обиколка на Панама сити;
 • Кратка вечерна разходкав Сан Хосе;
 • Трансфер с лодка до/от хотела в Торугеро;
 • Разходка в Тортугеро;
 • Разходка с лодка по каналите на НП Тортугеро и околностите;
 • Пешеходен тур в дъждовните гори на НП Тортугеро;
 • Пешеходен тур в Национален парк Мануел Антонио;
 • Посещение на Национален парк Вулкан Поас (само при подходящи и безопасни условия) и градините на водопадите La Paz;
 • Изходна такса при отпътуване от Панама;
 • Водач-преводач от България по време на пътуването;
 • Медицинска застраховкас покритие 30 000 евро

 

Цената не включва:

 • 1 вечеря с фолклорна програма в Панама сити – 119 $;
 • 1 вечеря в ресторант Don Rufino в Ла Фортуна – 35 $ (при минимум 10 човека);
 • Изходна такса при напускане на Коста Рика – 31 $ (заплаща се на място и е възможна промяна)
 • Круиз по залез с катамаран с включен обяд и напитки (4 часа)– 80 $
 • Каякинг  на остров Дамас с вкл. обяд (2 часа)– 65 $
 • Конна езда с вкл. обяд (5 часа) – 65 $
 • Канопи сафари с вкл. обяд или закуска (5 часа) – 85 $
 • Тур подправките в дъждовната гора (~3 ½ часа) – 50 $
 • Национален парк Аренал и висящите мостове (~5 часа) – 55 $
 • Круиз по част от Панамския канал с вкл. обяд (5 часа) – 160 $
 • Бакшиши общо ~50 $(заплащат се предварително в България)

Важно: Допълнителните мероприятия и вечерите се заявяват и заплащат предварително в България при доплащанетол.

 

 • Доплащане за застраховка "Помощ при пътуване" на ЗК"Евроинс" за лица над 65г.: 20 лв;
 • По желание при сключване на договора и заплащане на депозита – сключване на застраховка „Отмяна на пътуване” на ЗК „Евроинс“.

 

От парка Мануел Антонио

Круиз по залез(~4 часа) – 80 $

Вашият гид на лодката ще ви посрещне на пристанището и ще ви обясни подробности относно пътуването, както и правилата за безопасност по време на круиза. Капитанът насочва лодката към заобикалящото крайбрежие, а екскурзоводите се грижат за вашия комфорт, като ви предлагат натурални сокове, сода, вода и бира. Едновременно с това, поднасят информация за обитателите на океана. Може да видите делфини, морски котки, костенурки и мигриращи китове. От лодката се виждат част от по-големите острови в района, вкл. Олокуита и Исла Верде. Част от програмата на круизът е красивия плаж, наречен Бизанс, където ще ви бъде осигурена подходяща екипировка за шнорхелинг. Ще бъдете заобиколени от разнообразие от пъстроцветни риби (тук се срещат около 45 вида риби).

В цената се са включени напитки, плодове и лек обяд.

Какво да носим: слънчеви очила, слънцезащитен крем, фотоапарат, шапка, леки дрехи и резервни дрехи, бански и плажна хавлия.

 

Каякинг на остров Дамас (~2часа)– 65 $

Този тур ще ви отведе през естествените канали и ще осигури идеална възможност да наблюдавате много птици като чапла, земеродно рибарче, орел рибар, птица фрегата от сем. пеликанообразни. Част от пътешествието преминава под тунели, естествено образувани от клоните на дърветата по бреговете. Емоцията е неописуема!

В цената е включен обяд.

Какво да носим: слънчеви очила, слънцезащитен крем, водоустойчив фотоапарат, шапка, репелент, бански и плажна хавлия.

 

Конна езда(~5часа)– 65 $

Екскурзията започва с 40-минутен трансфер до Лондрес, откъдето е началото на същинския тур. Вече пристигнали, се озовавате в имението, в което се намират конюшните. В зоната за почивка (на открито) и изчакване ще получите информация относно безопасността, ездата и известно време за предварителна езда, преди да сте се отправили към дъждовните гори. Този тур ще ви разкрие екзотичните тайни, които се крият във вторичната дъждовна гора. Ще яздите през планини (без да достигате до върховете). Ездата е с продължителност 2 ½ часа (в двете посоки), като през цялото време пред вас ще се откриват зашеметяващи гледки към долината, към изобилната растителност и много представители на дивата фауна (птици, влечуги и др.). В края на пътеката има красив водопад, където ще можете да си починете за около 30 минути. Ваше е решението дали да полегнете на тревата или да се изкъпете, а защо не и двете.

В цената е включен обяд.

Какво да носим: слънчеви очила, слънцезащитен крем, фотоапарат, шапка, репелент, дълги панталони, подходящи обувки, бански и резервни дрехи.

 

Тур подправките в дъждовната гора(~3 ½ часа) – 50 $

По време на този тур ще се разходите из плантацията за подправки Вила Ванила, разположена на около 16 км от Кепос. Обхваща площ от 27акра за селскостопанско производство и 125 акра първична и вторична дъждовни гори. Основните култури включват следните подправки: ванилия, цейлонска канела, какао, черен пипер, бахар, куркума и разнообразие от екзотични плодове, етерични масла и лечебни растения. Освен това ще видите уникална колекция от епифити, вкл. орхидеи, бромелии и тиландсии. Ваниловият вкус е най-популярния в света и затова ванилията е основната култура, отглеждана тук. Произходът ѝ е от Централна Америка и Мексико и е втората най-скъпа подправка, заради високата цена на ръчното трудоемко култивиране и обработка. Всяка ванилова орхидея се опрашва внимателно на ръка, а по време на сезона за опрашване посетителите научават как да опрашват ваниловите цветчета. Ванилията е единствения ядлив член от семейството на орхидеите – най-голямото растително семейство на планетата. Обиколката започва със склада, където се сушат, обработват и пакетират подправките. Следва разходка сред епифитите, след което през малкото езерце с риби стигате до мястото, където ще имате възможност да дегустирате сладкиши, печива и сокове, приготвени и овкусени изключително от органични продукти от плантацията. Последната спирка е мястото, от където можете да си купите ванилия и цейлонска канела, топъл шоколад с чили и други продукти, отглеждани в плантацията.

Какво да носим: слънчеви очила, слънцезащитен крем, фотоапарат, шапка, репелент, дълги панталони, подходящи обувки.

 

Канопи сафари/зиплайнинг (~5 часа) – 85 $

Така се нарича най-популярната и изпълнена с адреналин атракция в Коста Рика - най-добрият начин да видите и усетите тропическата джунгла, а именно да се спускате по въжета от платформа на платформа на височина от 50 до 170 метра, да се издигнете над короните на дърветата, да видите света от птичи поглед и да усетите неповторимостта на първичната тропическа гора. Това е приключение, подходящо за хора на всякаква възраст и интереси и предлага по нещичко за всеки: от вълнуващо люлеене като Тарзан до плъзгане по въжените линии, където всеки усеща свободата да „плува” между короните на дърветата в дъждовната гора. В цената на сафарито е включен и обяд в ресторант, намиращ се до прохладните води на реката в сърцето на защитената гора. Тук се намира и градината с пеперудите и серпентариума. Ще се спуснете по 10 въжени линии (стоманени въжета), 2 линии с двойни въжета, ще минете през 18 платформи и по висящ мост. Всички тези вълнуващи атракции са оформени в кръг, който започва и завършва до ресторанта. Този тур е съобразен така, че да има минимално въздействие върху чувствителния екологичен баланс, който съществува в дъждовната гора и е напълно безопасен, а приключението протича изцяло под наблюдението на опитни инструктори с пълно техническо оборудване, одобрено от Туристическия борд на Коста Рика. Тези, които предпочитат да се разходят през джунглата, могат да го направят по оформените пътеки под въжените линии.

В цената е включен обяд на блок маса.

Какво да носим: слънчеви очила, слънцезащитен крем, фотоапарат, шапка, репелент, панталони, подходящи обувки за планински условия, бански и резервни дрехи.

 

От парка Аренал

Национален парк Аренал и висящите мостове(~5 часа) –55 $

Екскурзията започва с посещение на висящите мостове (3 км или около 2 часа), което включва 6 висящи и 6 статични моста. Най-добрият начин да усетите удоволствието от близостта до вулкана е да поемете по пътеката, която води до застиналата лава от първото изригване през 1968 г.

Какво да носим: слънчеви очила, слънцезащитен крем, фотоапарат, шапка, репелент, подходящи обувки за планински условия (не са разрешени отворени обувки или сандали), яке и дъждобран.

 

От Панама сити

Круиз по част от Панамския канал(~5часа) – 160 $

В зависимост от деня, круизът е възможно да започне от Гамбоа и плаване през шлюзовете Педро Мигел и Мирафлорес. По време на круиза ще видите и двата най-известни моста в страната – Моста на Америките и моста Сентенарио, както и наскоро откритото разширение на канала.

В цената е включен обяд.

Какво да носим: удобни дрехи и обувки, слънчеви очила, фотоапарат, шапка и чадър или дъждобран.

 

*Пакетната цена е формирана при обменен курс 1 $ = 1.65 лв. В случай на покачване курса на долара, пакетната цена ще претърпи промяна!

 

ПАРИЧНА ЕДИНИЦА: костарикански колон (1 лев ~ 310CRC); в Панама разплащанията се осъществяват с щатски долари

МИНИМАЛЕН БРОЙ ТУРИСТИ: 10

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ: задграничен паспорт с 6-месечна валидност от датата на връщане; няма задължителни имунизации, които да се изискват при пътуване до Коста Рика и Панама.За децапод 18 г., пътуващи без един или двамата родители се изисква нотариално заверена декларация от единия или двамата родители (в зависимост от случая), чийто оригинал и копие трябва да се представят от придружителя на детето на граничните власти!!!

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ: депозит 50% при сключване на договор по стандартни цени; доплащане – 60 дни преди датата на отпътуване.

Туроператор ВИА ТРАВЪЛ ООД е застрахован по смисъла на чл. 42 от Закона за Туризма в застрахователна компания ЕВРОИНС със застрахователна полица № 3700100001164

 

 


Допълнителна информация: Тази Интернет страница от уеб сайта на туристическа агенция Виа Травъл описва екскурзия до Коста Рика и Панама озаглавена "коста Рика и Панама - зелено бижу". Тя е с свързана със следните туристически продукти "Екскурзия в Коста Рика", "Почивка в Коста Рика", "Екскурзия в Панама", "Коста Рика цени", "Коста Рика 2019". Ако се интересувате от други видове пътувания и туристически пакети свързани с Латинска Америка и региона на Карибите, моля да разгледате "Екскурзия в Куба - карибски страсти с дъх на ром".